De duinen

gemeente castricum

De duinen bij Castricum

Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden in het land. Het gebied heeft een lengte van ongeveer 20 kilometer en is gemiddeld 2,5 kilometer breed. De oppervlakte telt 5300 hectare. Het gebied loopt van Wijk aan Zee tot aan Bergen. Dit duingebied is nabij de recreatiewoningen van DW Castricum te vinden.

De duinen is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het is een prachtig stukje waar veel leven is terug te vinden. Er komen veel plant- en diersoorten voor. Dit heeft te maken met de uitgestrektheid en afwisselende begroeiing. Daarnaast heeft ook de hoogte, de vochtigheid en het kalkgehalte ervoor gezorgd dat er een groot verscheidenheid aan soorten leeft in de duinen.

Elk seizoen heeft zijn eigen mooie eigenschappen. Zo staan in het voorjaar de struiken als vlier, vogelkers en meidoorn in volle bloei. Ook zijn er al veel bloemen te bezichtigen met als gevolg veel vlinders. De natuur en de dierenwereld komt ook weer helemaal tot leven. In het najaar vertrekken veel vogels maar ook dan zijn er nog veel verschillende vogels te bewonderen. De winterse stilte is nergens zo mooi als in de duinen en langs de stranden.

Het is een plek waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Er zijn bijna 50 gemarkeerde wandelroutes. Dit is de ideale manier om kennis te maken met het veelzijdige duin- en bosgebied in Castricum en omgeving. Ook de NS heeft een prachtige route uitgestippeld welke begint bij het station van Castricum. Deze route is hier terug te vinden.

Naast de vele wandelroutes, is het ook heerlijk fietsen in de duinen. Er ligt ruim 100 kilometer verhard fietspad. Hier kunnen fietsers genieten van de bijzondere afwisseling van het duinlandschap. De duingebieden zijn onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk waarmee u ook de aanliggende polders en heel Noord-Holland kunt bezoeken.

Ten slotte kunt u ook heerlijk paardrijden in de glooiende duinen en de aangrenzende bossen. Er ligt een uitgebreid net aan ruiterpaden. Wilt u een kijkje nemen in de duinen vanuit uw stoel, breng dan een bezoek aan de website van Diax. Hier kunt u verschillende locaties selecteren zodat u alvast kan genieten van de prachtige omgeving.

Dit alles ligt nabij het recreatiepark van DW Castricum. Voor meer informatie en over de mogelijkheden kunt u altijd bij ons terecht.